Samen opvoeden en opgroeien in Oudewater – oktober 2023

Waar het allemaal begon……

“Hoe kan het dat er geen juiste zorg is voor mijn dochter van 4, dat mijn kind thuis zit en niet naar een behandelgroep kan?” Vragen waarmee een moeder naar Stadsteam Oudewater is gestapt. Er is voldoende zorg ingekocht op “papier”, maar de praktijk blijkt door personeelsgebrek en problemen met huisvesting soms anders te zijn. Deze moeder gaf aan mee te willen denken in oplossingen voor haar dochter. Stadsteam Oudewater is blij met het meedenken van ouders en wil graag samen naar oplossingen zoeken in de eigen omgeving, zo dichtbij mogelijk. Stadsteam Oudewater heeft deze moeder gevraagd contact te zoeken met andere ouders zodat wij met hen samen het gesprek kunnen hebben en zo te zoeken naar wat er wél kan. We kwamen al snel in contact met andere ouders die het ook waardevol vinden met elkaar in gesprek te komen. Een groep ouders die wil meedenken over oplossingen bij problemen met opvoeden en opgroeien kwam al snel tot stand.

Als ouders denken jullie samen na over oplossingen

Door de ouders zijn er een aantal thema’s genoemd waarin ze de steun/hulp van het Stadsteam nodig denken te hebben. Ook ondernemers, verenigingen en vrijwilligers uit Oudewater denken en doen mee!

Thema’s die belangrijk zijn:

  • Regelzaken en kosten rondom de zorg van mijn kind zoals vervoer, wachtlijsten, het invullen van formulieren.
  • Meedoen en spelen in Oudewater! Vriendjes krijgen, spelen in de speeltuin, mee kunnen doen aan sport, een club en zwemles.
  • Opvang voor mijn kind zoals oppas in de avonduren, BSO (Buitenschoolse opvang) en vakantieopvang.

Regelzaken
Vervoer
Als ouder zorg je meestal zelf dat je kind elke dag naar school kan; je loopt of fietst met je kind naar school. Maar voor jullie kinderen is naar school gaan lastiger omdat ze naar een school gaan buiten Oudewater, waarvoor ze soms gebruik maken van leerlingenvervoer. Dit is vaak ingewikkeld doordat jullie kinderen naar allerlei verschillende scholen gaan met ook nog eens verschillende starttijden. Als ouders willen jullie graag meedenken in verbeterpunten/oplossingen op het vlak van leerlingenvervoer. Wij zijn begonnen met een gesprek tussen ouders en de gemeente Oudewater. In een volgend nieuwsbericht horen jullie hier meer over.

Meedoen en spelen in Oudewater
Festiviteiten
Als ouders hebben jullie de wens dat jullie kinderen mee kunnen doen aan bepaalde festiviteiten. Daarover hebben we gesproken met Oudewater Vitaal. Oudewater Vitaal organiseert voor kinderen diverse activiteiten op het gebied van sporten en bewegen. Op 12 juli werd er meteen een “prikkelarm-uurtje” ingelast waarbij er rekening werd gehouden met muziek/geluiden en anderen behoeften van jullie kinderen. Oudewater Vitaal zal voor de activiteiten in de toekomst kijken wat er nodig is om jullie kinderen mee te laten doen. Wij hebben kunnen zien dat met een aantal kleine aanpassingen dit al mogelijk is.

De kindervakantieweek (Heksenketel) besloot ook iets voor jullie kinderen aan te bieden en hebben ook een prikkelarm uurtje ingelast tijdens de kindervakantieweek. Wat een succes en twee keer de krant gehaald met dit leuke initiatief!

Dan hebben we nog de Sinterklaasintocht en de jaarlijkse Roefeldag. Hoe geweldig zou het zijn als jullie kinderen daar ook aan mee kunnen doen. Twee ouders gaan contact leggen met de organisatie van de Sinterklaasintocht en de Roefeldag om de mogelijkheden te bespreken.

Verder lezen?
Lees hier het volledige bericht

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *