Voor ouders en kinderen met een zorgvraag

VLAS, voor ouders en kinderen met een zorgvraag, is een jaar geleden opgericht door een zes-, zevental moeders en blijkt in een behoefte te voorzien. Omdat de oprichters het idee hebben dat, naast de inmiddels al dik 65 (’gescreende’) volgers op de besloten facebookgroep, er nog wel meer ouders op zoek zijn naar zowel een uitlaatklep en wat steun – want kinderen zonder zorgvraag, als die er al zijn, vragen heel wat van ouders, laat staan die met een zorgvraag – als goede raad, tips en handige geitenpaadjes. En dat kan en wel op zondag 9 juni 2024. Heel wat organisaties blijken graag en goed mee te denken met VLAS (Verbinding, leren, aandacht en spelen) en er is dan ook inmiddels al heel wat bereikt voor kinderen van de deelnemende ouders en ze gunnen VLAS zeker ook aan andere kinderen en ouders.

Aan tafel zitten Angela Melkert en Susanne de Waard, de oprichters van VLAS. Angela’s dochter van bijna vier jaar bleek zich zo’n jaar geleden anders te ontwikkelen dan gebruikelijk en had hulp nodig. Daarom stapte moeder Angela naar het Stadsteam. Het toeval wilde dat buurvrouw Susanne ook een dochter had, maar dan van tien jaar, die ook een zorgvraag had en zij was al eens bij het Stadsteam geweest. Samen gingen ze op advies van dat Stadsteam, via bijvoorbeeld schoolgenootjes, taxivervoer, enz. op zoek naar ouders met een soortgelijke vraag en binnen de kortste keren was er groepje ouders dat graag verhalen, vaak gepaard gaande met emoties, met anderen wilde delen. Angela: “En zo is VLAS ontstaan om verhalen te delen en ervoor te zorgen dat onze kinderen ook met van alles mee konden doen. En dat werkt. Daar zijn we allemaal heel blij mee.” Susanne: “Er was hier eigenlijk niets voor kinderen en jongeren. En nu hebben we een keer per maand een ‘ouderavond’ voor dat luisterend oor en het uitwisselen van tips.”

Veel steun van het Stadsteam, organisaties en ondernemers

Het Stadsteam staat VLAS goed bij via het project ‘Samen opgroeien en opvoeden in Oudewater’ zodat ouders met kinderen met bijvoorbeeld een vorm van autisme, adhd, hoogbegaafdheid, lichamelijke beperkingen, enzovoort, met ondersteuning van dat Stadsteam, samen zoeken naar oplossingen voor problemen waar ze tegenaan lopen. Er blijkt zelfs al sprake te zijn van een bso+ in oprichting. Angela: “Ook zijn we, omdat het met het vervoer van onze kinderen niet altijd gemakkelijk verloopt, op zoek naar vrijwilligers die mee willen helpen en voor ons willen rijden. Deze vrijwilligers kunnen zich voor meer info aanmelden bij vlasoudewater@gmail.com

Ondertussen wordt door onder andere Oudewater Vitaal, de Heksenketel, Oranje Boven, het Sinterklaascomité, de scouting en het Muziekhuis goed meegedacht met VLAS. In samenwerking met deze organisaties heeft VLAS al veel activiteiten georganiseerd voor deze doelgroep. Soms zijn er voor deze kinderen, maar een paar kleine aanpassingen nodig. En met die kleine aanpassingen doen we deze kinderen én hun ouders een groot plezier.”

Op 9 juni bestaan we een jaar

“Op 9 juni bestaan we een jaar en daar willen we aandacht aan schenken, dat willen we vieren, met de kinderen, met de ouders én we willen ouders die ons nog niet kennen in de gelegenheid stellen om kennis met ons te maken. In Sporthal de Noort Syde zorgen we op die zondag van 15.00 tot 17.00 uur voor sportieve activiteiten en voor rustige creatieve activiteiten voor de kinderen. En voor ouders die voor hun kinderen en zichzelf interesse hebben in VLAS staan de ouders van het eerste uur klaar om alle informatie die ze willen hebben te verstrekken.”

Dan blijkt er voor zowel de kinderen als de volwassenen ook nog een loterij met leuke prijsjes, die gedoneerd zijn door de lokale ondernemers. Angela toont nu nog steeds dat ze geraakt is door de vrijgevigheid van alle ondernemers in Oudewater en Susanne vult aan: “Stuk voor stuk zeiden ze: ‘Ja natuurlijk doen we hieraan mee.’” Angela, Susanne en een flink aantal andere ouders gaan door met alle noodzakelijk voorbereidingen om alles op tijd goed geregeld te hebben voor die 9e juni, want ook vanuit de gemeente wordt dit initiatief bijzonder gewaardeerd en dat zullen ze, zo is al toegezegd, op die dag zeker laten merken.

Geschreven: Aad Kuiper
Bron: IJsselbode

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *